Ik vind het best bijzonder. Wij maken de overgang van het éne tijdperk naar het andere mee. De digitale revolutie.

Hoogleraar Duurzaamheid en Transitie Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit heeft het over een kantelende samenleving. Jarenlang waren we een verticaal geordende, top-down samenleving. Langzaam verschuift dit en gaan we naar een horizontale, bottom-up samenleving.

Met alle gevolgen van dien. Wij worden op één dag met meer informatie geconfronteerd dan een persoon in de middeleeuwen in één jaar te verwerken kreeg. Ook moeten mensen steeds meer verschillende sociale rollen innemen.

Het raakt mij dat ik bij best veel mensen zie dat ze de oorzaak van struggles in zichzelf zoeken. Ze richten zich steeds meer naar binnen en zoeken daar de oplossing. Vooral jongeren, maar dat kan te maken hebben met mijn praktijk. Problemen schrijven ze naar zichzelf toe, terwijl er feitelijk sprake is van een discrepantie met de omgeving.

Relatie, studie, werk, etc.

Buiten, vooral in de natuur is die discrepantie veel minder voelbaar. De discrepantie tussen jouw mogelijkheden, jouw verlangens én eisen van de omgeving zijn dan veel kleiner. Dit geeft lucht, brengt rust en maakt je los.

Mijn wekelijkse shot.