‘Don’t analyse the problem, but feel the problem!’

Hong Kong, 2010. Ik zit in de collegebanken van de Universiteit. Ademloos luister ik naar een hoogleraar uit China. Onderwerp: succesvol leiderschap.

Er komen indrukwekkende statistieken voorbij. Het merendeel van succesvolle CEO’s in China is vrouw en wereldwijd zijn de meeste vrouwelijke CEO’s Chinees.

Zijn boodschap: succes vraagt andere vormen van leiderschap.

De professor sluit zijn college af met een advies: “If you want to be successful; don’t analyse the problem, but feel the problem!”

Pats boem. Daar waar was die dan. Die éne zin die mijn leven veranderde. Daar aan de andere kant van de wereld viel alles op zijn plaats. Ik heb er een eindje voor moeten reizen, maar dan heb je ook wat.

Daarginds in Hong Kong drong het tot mij door dat een probleem vaak niet het échte probleem is, maar de manier waarop wij naar het probleem kijken of de manier waarop we het willen oplossen.

Het inzicht dat ik mee naar huis nam is dat problemen niet altijd opgelost hoeven te worden. Het is veel belangrijker dat je ze begrijpt. Dat doe je door jouw aandacht te verleggen van de inhoud naar de mens achter het probleem en de relatie die je daarmee hebt.

We worden in onze maatschappij vooral opgevoed en opgeleid om inhoudelijke boodschappen met woorden over te brengen. Terwijl informatie over de onderlinge relatie of over jezelf juist veel meer uitgewisseld wordt door lichaamstaal.

In het vliegtuig naar huis besloot ik dat ik daar alles over wilde weten. De eerste stap op weg naar Dienent.

Ik heb mij onder gedompeld in de wereld van non-verbaal gedrag. Veel boeken en wetenschappelijke artikelen gelezen, met tal van experts gesproken, diverse opleidingen bij instituten in het binnen- en buitenland gevolgd, mensen geobserveerd en analyses gemaakt. Non-verbaal gedrag is fascinerend en met Dienent deel ik graag mijn passie graag met jou.

Ik blijf mij bijscholen. Je ziet mij vaak met de neus in de boeken. Niet alleen hoor. Mijn neus is ook vaak buiten. Ik houd ervan om samen met mijn trouwe viervoeter uren door de natuur te rennen. Vaak krijg ik de vraag waar ik de energie vandaan haal en waar die gedrevenheid voor Dienent vandaan komt?

Het is idealisme. Ouders en leerkrachten zeggen vaak tegen kinderen: let op wat ik zeg. Ik verheug me erop dat mijn kinderen later tegen hun kinderen gaan zeggen: let op hoe ik het zeg. Want lichaamstaal zegt meer dan duizend woorden.

     Hoe ga ik te werk?

Ik werk eclectisch en integratief. Ik combineer diverse inzichten uit de psychologie, neurologie en communicatiewetenschappen en beproefde methodes. Ik ga uit van wat er is en van kwaliteiten en vermogens die iemand al heeft. Ik ben gepassioneerd analist lichaamstaal, Licentiehouder Non verbal strategy analyses en CoreValueIndex, certificaathouder Bodysytemics, gediplomeerd coach en bedrijfskundige. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring als leidinggevende en coach en heb daardoor een goed gevoel ontwikkeld voor persoonlijke -en organisatiedilemma´s. 

Vakkundig | Toegewijd | Waardevrij

Gepassioneerd analist lichaamstaal |Gediplomeerd transformationeel coach en organisatiecoach|
Certificaathouder Bodysystemics | licentiehouder CoreValueIndex en Nonverbal Strategy Analysis (INSA) | Bedrijfskundige.